top of page
corneotherapy DK.jpg

קורנאותרפיה

האסטרטגיה הקוסמטית המודרנית  לשמירה ושיקום של העור הבריא.

עור זה איבר מורכב מאוד, שמבצע תפקידים חשובים של שמירת ההומאוסטזיס (ויסות עצמי), הגנה על הגוף מפני חומרים מכניים, כימיים וזיהומים. יחד עם זאת, יש לו יכולת לתקן במהירות את הנזק שנגרם, הודות למנגנונים שונים של ויסות עצמי.

טיפול נכון בעור משמש כבסיס לשמירה על בריאותו ונעוריו, והוא גם מסוגל להקל על הסימפטומים של כמה מחלות עור. האסטרטגיה העיקרית לטיפול כזה הינה קורנאותרפיה, השיטה להשבת תפקודו ושלמותו של שכבת הקורנאום. היא כוללת הגנה על שכבת העור העליונה מפני נזק, אספקת העור עם חומצות שומן חיוניות, לחות, עידוד התחדשות, שימוש במוצרים מקלפים, כמו גם מוצרים השפעות אנטי דלקתיות ונוגדי חמצון.

על מנת להבין כיצד עובדת הקוסמטיקה, עליכם להבין כיצד בנוייה השכבת העור העליונה - שכבת התאים המתים שנקראת האפידרמיס.

דמיין קיר אבנים. אבנים לבנים הם קורנוציטים שהם תאים מתים של האפידרמיס. "מלט", הקושר את הקורנוציטים, הינם ליפידים בין תאים (מהמילה היוונית העתיקה λίπος - שומן). "המלט" נוצר על ידי שלוש סוגים של הליפידים: סרמידים, כולסטרול וחומצות שומן חופשיות (רוויות ולא רוויות). תפקודו התקין של מחסום המגן וחדירותו תלויים בליפידים (שומנים) אלה.

Disrupted Bi-Layer of the Skin SpaBeauty
ציור 1.
הפרת מערכות המגן של מחסום העור מעוררתמ את המערכת החיסונית המולדת, מה שמוביל לדלקת מבנית עם TEWL חריג (אובדן מים טרנספידרמליים).

 

אם אין שומנים בכמות הנדרשת, תפקוד המגן של האפידרמיס נפגע. במצב זה, ניתן להשוות בין שכבה עליונה של העור לגג הבית הדולף, שאינו יכול להגן על התושבים (תאים חיים) מהסביבה החיצונית ומחדירת סוכנים זרים. אם משהו לא בסדר בשכבה עליונה, תאים חיים נמצאים בתנאים לא נוחים לעצמם, ובמקום לבצע את תפקידיהם (הגנה), הם מוציאים משאבים רבים על מנת לשמור על הסביבה בה הם חיים בשיווי משקל. אך במוקדם או במאוחר, המשאבים מתרוקנים ומתעורר חוסר איזון, מה שמוביל למספר תהליכים פתולוגיים.

המחסום האפידרמלי השבור, מתפקד כמו שער פתוח, שמאפשר כניסה לחיידקים, אלרגנים, רדיקלים חופשיים, קרני UV וחומרי הקוסמטיקה הפעילים, אשר יכולים לגרום גירוי, אדמומיות ואובדן מים באופן אינטנסיבי. כדי למנוע איבוד מים מוגזם, מאטים תהליכי הנשלה טבעית של תאי אפידרמיס (מתים) בעור. כלפי חוץ זה בא לידי ביטוי בחספוס, עיבוי וגוון אפרפר-אדמומי של שכבת העור העליונה.

תגובה דלקתית המתרחשת באזור הפגוע, מלווה בייצור מיני חמצן תגובתי. מתפתח  מועקה חמצנית של העור שמובילה לפגיעה נוספת בתאי האפידרמיס (תאי שכבה עליונה של העור), רדיקלים חופשיים גורמים לחמצון של הליפידים (שומנים), שכבר אינם בכמות מספקת. על רקע "טראומה" זו, התאים מאבדים את יכולתם להחזיר באופן עצמאי את המחסום השומני של העור, מה שמוביל לאובדן לחות גדול יותר.

לראשונה שמראה העור ובריאותו תלויים ישירות במצב שכבת הקורנית (תאים מתים), דיבר אלברט קליגמן בשנות ה -70 של המאה הקודמת. בעבודתו "ביולוגיה של שכבת הקורנית" הוא כתב שתאים מתים של שכבת האפידרמיס אינה עור בלתי רגיש, אלא רקמה פעילה מאוד. 

"בכל פעם, שאתם רואים עור מודלק, ללא קשר לסיבה, שכבת המגן (Stratum corneum) הינה ודולפת וחדירה. אבל, אם אתם מתקנים שכבת המגן, זה אומר, שלא יהיה צורך לשכבות תחתיות להמשיך להגיב כאילו יש סכנה בסביבה."

אלברט קליגמן

untitled как смарт-объект-1.jpg

ציור 2.
שחזור מערכות של שכבת העור הקרנית ומגן המכשול של העור מביא לשיקום איזון העור ברמה תאית ומבנית.

קליגמן הפך להיות המייסד של הקורנאותרפיה בדרמטולוגיה, שמטרתה להחזיר את תפקודי המגן של העור ובכך לשפר את מצבו. כיום חברי הקהילה הדרמטולוגית תומכים באופן עיוני ומעשי ברעיונותיו של קליגמן. טיפול בקורנאותרפיה משמש לטיפול במחלות כמו אטופיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, אקנה, רוזציאה, ומשמש גם למניעת הזדקנות מוקדמת.
המחסום השומני המגן עלול להיפגע בקלות על ידי טיפוח לא מתאים ואגרסיבי, ניקוי עור בעזרת סבון או מוצרים המכילים חומרי פעילי השטח, שימוש בחומצות ורטינואידים ללא שימוש בחומרי לחות ושיקום. מחסום המגן ניזוק גם בגלל קרני השמש האולטרה-סגולות, מעוררות חמצון שומנים בשכבת קרנית (שכבה עליונה בעור של התאים המתים). במקרה זה, נדרשים נוגדי חמצון, ובשכבה עליונה יש משלה, אבל יכולים להיות מדולדלות העתודות שלהם.
אם המחסום העור השומני נפגע, העור מתייבש, נהייה רגיש יתר ומגורה, מופיעים עליו דלקת ואדמומיות. עור כזה יכול להגיב לרעה אפילו לתכשירי קוסמטיקה שבעבר התאימו לו בצורה מושלמת.

עקרונות הקורנאותרפיה, או כיצד לתקן את מחסום העור.

1. ניקוי שטחי או קילוף עדינים


שמשתמשים בסבון ובחומרי ניקוי אגרסיביים אחרים, מחסום האפידרמלי נשבר ומתפתח מה שמכונה Wash-Out-Effect - הפחתת שמנוניות העור. יש צורך לעבור לניקוי עור מתון. גם כדאי לנטוש זמנית את הפילינגים המשפשפים. לעומת זאת, פילינגים המכילים חומצה גליקולית, חומצה לקטית או סלחצילית מומלצים לשימוש.

 

בשנת 1974 החלו החוקרים האמריקאים הרופאים יוג'ין ואן סקוט ורואי יו, אשר פיתחו תרופות לאתיתיוזיס, לחקור את השפעתן של החומצות האלפא הידרוקסיות על העור. הם גילו, כי חומרים אלה מחלישים את הקשר בין פתיתי שכבות פני השטח של העור וגורמים ההנשלה המואצת שלהם. חומצות אלפא הידרוקסיות לא רק מאיצות נשירה של התאים המתים, אלא גם מייצרות מספר תופעות אחרות - משפרות את סינתזת הקולגן, האלסטין, החומצות ההיאלורוניות, ממיסות את פקקי הקרטין בבלוטות החלב, ומצמצמות את הפיגמנטציה של העור. מחקרים מדעיים רבים אישרו את יכולתם של החומצות האלפא-הידרוקסיות לשפר את מצב העור, וכעת הן משמשות ככלי עזר למגוון רחב של המחלות - הזדקנות סולארית, עור יבש, אקנה והפרעות פיגמנטציה. חומצות אלפא הידרוקסיות כוללות חומצות לימון, מאלית, לקטית, לקטוביונית, טרטרית ועוד רבות אחרות. קוסמטיקאיות ורופאי עור משתמשים לרוב בחומצה גליקולית. זה לא רק גורם לקילוף קשקשי תאים מתים, משפרת את הפרשת שומן ומפחיתה קילוף יתר של התאים בצינורות בלוטות השומן, אלא גם מעודדת חדירה עמוקה יותר של החומרים הרפואיים לעור.

 

כדי ללחח את העור משתמשים בדרך כלל בחומצה לקטית. היא מגבירה את תכולת הלחות בשכבה עליונה של העור ואינו משפיעה לרעה על המחסום האפידרמיס.

 

לעתים קרובות, קוסמטיקה המיועדת לעור בעייתי מכילה חומצה סליצילית, המתייחסת לחומצות בטא-הידרוקסיות. היא ממיסה שומנים, כך שהוא חודרת היטב לבלוטות השומן. ניתן ליישם מדי יום קוסמטיקה עם חומצות גליקולית וסליצילית כחלק מטיפול רגיל בעור. מוצרי טיפוח ביתיים מכילים בדרך כלל 2% חומצה סליצילית. פילינג עם חומצה סליצילית מרוכזת יותר מבצעים בתדירות נמוכה יותר - עם מרווח של 2-4 שבועות לפחות. מחקרים קליניים מראים כי חומצות אלפא הידרוקסיות בטוחות יותר מטיפולים אחרים באקנה. הן אינן מוטגניות (יכולתם של הכימיקלים לגרום למוטציות), בניגוד לרטינואידים, אינן פוגעות במחסום האפידרמיס (בניגוד לחומרים פעילי שטח, אלכוהול ואצטון), אינן מדכאות את מערכת החיסון ואינן משפיעות על הסביבה הביולוגית הרגילה של העור (שלא כמו אנטיביוטיקה). עם זאת, חומצות אלפא הידרוקסיות מגבירות את רגישות העור לקרינה אולטרה סגולה ובנוסף, הן עלולות לגרום לגירוי. על מנת להפחית את אי הנוחות מחומצות, העור "מורגל" בהן בהדרגה: לפני שמבצעים את הפילינג בתמיסות מרוכזות, משתמשים במוצרים בעלי ריכוז נמוך של החומצות במשך זמן מה. מרבית האנשים מסתדרים טוב עם הקוסמטיקה המכילה 10% חומצה גליקולית עם pH של 3.5. אם ריכוז זה גורם גם לגירוי בעור, תוכלו לנסות תכשיר עם ריכוז מופחת של החומצה הגליקולית (2-5%) או עם pH מעט גבוה יותר (4-4.5). תוספת תמציות קולה או תה ירוק, ביסבולול וחומרים אנטי דלקתיים אחרים יכולה להפחית את גירוי העור.

 


2. לחות


כאשר מבני המחסום של שכבת הקורנאום נשברים, העור אינו מסוגל לשמור על לחות. 
אבל תמרוקים מודרניים רבים מכילים מרכיבים דומים לקומפלקס חומרים  טבעיים הנמצאים בשכבת קרנית ואחראים על יכולתה להחזיק המים, כלומר, לגורם לחות העור הטבעי (NMF), מקומם בתוך ומעל לשכבת הקרנוציטים (שכבת תאים מתים) וקושר מולקולות מים, כלומר: חומצה היאלורונית, גליצרין, חומצות אמינו, תמצית אלוורה, פרופילן גליקול, חומצה לקטית, אוריאה. 

קרמים, שיוצרים מחסום העובד כאמבולנס. אם העור נפגע כתוצאה ממחלה, לאחר קילוף כימי, מכני או לייזר, או לאחר פציעה ואובד מים בצורה אינטנסיבית, אז הצעד הראשון הוא לעצור את אובדן המים. אז תאים חיים לא יסבלו ממחסור בלחות ויוכלו לתפקד כרגיל.

3. שיקום מחסום המגן, המורכב ב"טיפול בשומנים ".

לאחר שחלפה המועקה הראשונה שנגרמה כתוצאה מפגיעה במכשול האפידרמיס, ניתן להשתמש בשומנים: הם יחדרו לעומק העור ויספקו לתאים חומרי בנייה.

משתמשים בשמנים טבעיים למטרה זו, ומנגנון הפעולה יהיה תלוי בהרכב שלהם. חלק מהשמנים תורמים לסינתזה המואצת של רכיבי המחסום הטבעי השומני, אחרים משפיעים על התאים החיים של האפידרמיס והינם בעלי תכונות אנטי-דלקתיות, בעוד שאחרים נותנים אפקט תחבושת, ויוצרים כיסוי זמני המחקה את השפעת השומן הטבעי על העור.

קרמידים, חומצות שומן וכולסטרול, כלומר, אותם ליפידים, אשר יחד עם קורנאוציטים מהווים את הבסיס לשכבת הקרנית של האפידרמיס, הם החומרים המשחזרים את מחסום המגן. הם "מוטמעים" באפידרמיס, ממלאים את הפערים, משתתפים גם במטבוליזם התאית, ומשמשים כמצע לסינתזה של השומנים הטבעיים. 

יעילות במיוחד הן תערובות שומנים המורכבות מליפידים פיזיולוגיים: סרמידים, כולסטרול וחומצות שומן חופשיות. הם עשויים להיכלל בפורמולות הן כמולקולות נפרדות והן כצורות מבניות (ליפוזומים ומיצלים).

הטיפול הקורנאותרפי, בעל השפעה חיובית על העור, הופך אותו לבריא יותר ולכן צעיר.

קוסמטיקת-Dr. Kleēin היא חברה איטלקית שנוסדה בשנת 2009 עם תשוקה לאסתטיקה ומחקר מדעי. בהנחייתו של ד"ר דב קליין, מנתח וחוקר ישראלי, נוצר קו מוצרים שלם שמטרתו החזרת חיוניות הרקמות והשבת מראה עור צעיר ובריא בכל גיל.

LOGO DK Paramedical cosmetic preparations.jpg
bottom of page